A. Seboreea
Este un tip dermatita cutanata care apare in regiuni ale corpului bogate in sebum. Cele mai frecvente regiuni afectate includ scalpul, urechile, fata, toracele si pliurile cutanate. Cauza seboreei este necunoscuta desi este incriminiata o levura care se gaseste in mod normal la nivel cutanat denumita Malassezia furfur. O manifestare frecventa a seboreei care afecteaza pielea paroasa este matreata.
B. Leziuni retentionale (neinflamatorii):
a) comedoane deschise (punctele negre)
b) microchiste sau comedoane inchise (punctele albe) mici ridicaturi ale tenului, greu de vizualizat, fara un orificiu vizibil, care apar pe zonele seboreice, sunt consecinta obstructiei foliculului pilo-sebaceu de catre sebum; pot evolua catre comedoane deschise sau se pot inflama, iar prin ruperea peretelui sa conduca la aparitia de papule sau pustule; de regula sunt localizate pe fata in special la nivelul piramidei nazale, frunte, regiunea temporo-zigomatica, menton, supra- si interscapular si uneori presternal.
C. Leziuni inflamatorii:
a) papule – proeminente rosii, ferme la palpare, uneori dureroase la digitopresiune, uneori pot involua sau alteori pot determina aparitia pustulelor; cand sunt mai infiltrate local determina aparitia pustulelor.
b) pustule – papule cu continut purulent, galben la extremitate; daca aceste pustule apar brusc in regiunea periorala, poate exista o infectie cu Stafilococus aureus, cu germeni gram negativ sau cu Candida albicans, sau ne putem gandi la un alt diagnostic in afara de cel de acnee (dermatita periorala, rozacee).
c) noduli/chiste subcutanate – sunt leziuni eritematoase mai profunde, cu continut lichid, uleios, de dimensiuni intre 6 si 20 mm in diametru; se pot resorbi spontan sau dimpotriva se deschid si se evacueaza la suprafata pielii.
D. Alte leziuni elementare:
a) macule pigmentare post-inflamatorii (pete rosii sau maronii aparute dupa vindecarea acneei)
b) cicatrici:
-fibroase;
-hipertrofice
-uneori cheloide
Mai multe informatii despre acnee puteti citi aici: